Jablko patří mezi mimořádné ovoce. Existují v široké škále odrůd. Každá má jinou barvu, příchuť, velikost a použití. Ať už máte rádi jablka syrová, pečete s nimi různé moučníky nebo zavařujete do kompotů, rádi bychom vás provedli odrůdy a řekli vám, které je nejlepší právě na váš moučník nebo na lahodnou zavařeninu.
Rozdíl mezi letními a podzimními odrůdami jablek
Letní odrůdy jsou jedlá dříve, obvykle se sbírají na konci července nebo v první polovině srpna. Jistě je znáte po lidovým názvem „žňovky“. Jsou skvělé ke přímé konzumaci, na vaření nebo konzervování. Ovšem s jejich dlouhodobým skladováním už to není tak růžové. Rychle se kazí a proto je nejlepší je co nejdříve sníst či zavařit. Naproti tomu se podzimní odrůdy jablek sklízí ke konci září nebo v průběhu října. Sklizeň může probíhat až do prvních mrazíků. Podzimní odrůdy se dají v dobrém suchém a chladném sklepě skladovat několik měsíců.
V sadech se pěstují mnohé odrůdy podzimních jablek. Některé jsou populární a jiné zase vzácnější. Jedna z nejpopulárnějších odrůd jablek nese název McIntosh. Na podzim se zpravidla sklízí jako první. Tyto jablka jsou osvěžující s plnou chutí. Jsou skvělé jak na koláč, tak i k jídlu. Kvůli tomu, že se sklízí jako první by se měla také jako první zkonzumovat.
Další velmi oblíbenou a rozšířenou odrůdou jsou Royal Gala. Jsou známá především svou sladkou chutí. Nejlepší jsou čerstvá, jen tak ke svačině.
Jablka Shamrock jsou zelená a velmi šťavnatá, vypadají podobně jako odrůda Granny Smith, ale chutí se podobají spíše jablkům McIntosh, tedy jsou sladší.
Známá jsou také jablka Golden Delicious, které má zelenou až žlutou barvu. Tato odrůda se skvěle hodí na dlouhodobější skladování.
Jablka, která se sbírají až poslední, jsou Fuji a Pink Ladies. Obvykle jejich sběr připadá na říjen, nebo do prvního velkého mrazu. Pochází z Austrálie a byla vyšlechtěna v 70. letech minulého století. Mohou být skladovány po dlouhé měsíce a Pink Ledies se dokonce skvěle chodí pro uskladnění v chladicích boxech.